Coaching? Stage? Of allebei?

Wat is er nodig om verder te komen in je ontwikkeling?

Is coaching typisch een product van onze tijd of is het iets van alle tijden? Als je op internet gaat zoeken, vindt je legio websites die een of andere vorm van coaching aanbieden. Maar is dat wel de moeite waard, het kost jou of je werkgever immers veel geld. Kun je dat geld niet beter besteden, bijvoorbeeld door het maken van een goede cv, het volgen van een opleiding of het doen van een interessante stage?

Welke mogelijkheid je kiest hangt sterk van af van waar je in het leven staat. Voor mij persoonlijk is bijvoorbeeld de praatpaalfunctie van een coach erg belangrijk. Dat houdt in dat je kritisch terug gespiegeld krijgt wat je zelf via veel omwegen vertelt. In mijn hoofd borrelen allemaal ideeën die aan het rijpen zijn. Ze dringen zich op in verschillende stadia van mijn denkproces. Voor mijn gesprekspartner kan dat overkomen als een soort waterval. Meestal vind ik ze zelf best duidelijk maar dat hoeft niet zo te zijn..

Het is dan prettig als je iemand naast je hebt staan, die met je ordent. Ik word dan tevens geprikkeld en uitgedaagd. Dat vind ik stimulerend, want het vergroot mijn zelfdiscipline en motivatie. Eigenlijk merk je dat iedereen dat zo nu en dan nodig heeft. Even dat doorvragen, die zelfreflectie, dat is goed. Je past als het ware de leer van heuristiek toe oftewel wat is de logica van je eigen handelen? Coaches hebben die reflectie zelf ook nodig, zij hebben vaak ook een impuls nodig gehad om coach te worden.

Ja, coaching is een prachtig hulpmiddel maar doe het met wijsheid. Laat je niet verleiden tot dure projecten, wees wantrouwig bij hoge uurtarieven van grote bureaus. Vraag altijd eerst een proefgesprek, want als er geen klik is, dan kan het verhaal nog zo mooi zijn, maar gaat het voor jou niet werken.

Zelf werk ik voor mijn Stagebureau Experientia Docet prettig samen met Maria Hulsebosch. Zij kan stagiaires net dat duwtje geven dat nodig is, zodat iemand zich net iets overtuigender kan presenteren bij een werkgever. En waardoor die stage uiteindelijk wél wordt omgezet in dat felbegeerde contract. (Kijk op www.stage50plus.nl)

Maria werkt niet alleen voor Experientia Docet. Zij doet veel meer. Maar een ding is zeker, coaching is gericht op ontwikkeling en zelfvertrouwen en dat heb je vaak nodig als vijftigplusser die maar niet op gesprek komt doordat zijn geboortejaar in de weg zit.